Styla inför visning, Maria Kingsley ger sina tips | MOHV

Styla inför visning – proffset ger sina tips

2023-09-14
Få din bostad att tilltala så många som möjligt när det är dags för visning. Maria Kingsley, inredare och tidigare programledare för Bygglov i TV4, delar med sig av sina bästa tips.

– Att spekulanter får rätt känsla när de kliver in i en lägenhet eller i ett rum är ofta avgörande för om de kommer lägga ett bud eller inte, säger Maria Kingsley.

Som inredningsarkitekt har hon varit i många hem. Även om de flesta har det väldigt fint hemma kan det behövas ett utomstående öga för att få till den sista touchen. Det kan handla om att hänga om en tavla eller hitta den röda tråden som skapar en harmonisk helhet i hemmet. Och det finns två områden där hon lägger stort fokus: maximera ytor och skapa en inbjudande känsla.

Att maximera ytor handlar om att frigöra golvytor för att ge ett luftigare intryck. I vissa fall löser hon det genom att flytta runt möbler och ibland kan en möbel behöva bytas ut tillfälligt mot något nättare. Hon brukar dessutom tipsa sina kunder om att frigöra hörnen i rummet för att skapa ett luftigare intryck. Genom att addera belysning i hörnen förstärker du effekten ytterligare.

En vanlig missuppfattning är att du ska rensa bort alla dina saker, men det handlar inte om det.

Maria Kingsley

inredningsarkitekt

Det är viktigt att besökarna kan se sig själva i bostaden och att den känns inbjudande. I ett rum som upplevs kalt och opersonligt jobbar Maria Kingsley in textilier i alla dess former. Kuddar, gardiner, plädar och mattor skapar en mjuk och ombonad känsla och kan addera färg i ett annars färglöst hem. Hon lyfter sovrummet som extra viktigt att få till den rätta känslan i.

– Besökarna ska vilja krypa upp i sängen när de kommer in i rummet, säger hon.
Här är det viktigt att arbeta med lager på lager, snarare än dra ett överkast över hela sängen. Jobba med lager av kuddar, kanske två olika täcken, ett överkast eller filt vid fotändan. Och det får gärna vara lite skrynkligt och inte så tillrättalagt, det ger en mer levande känsla.

Mycket eller lite prylar. Vad behöver egentligen plockas bort inför visningen?
Att avpersonifiera lägenheten är viktigt, det innebär att plocka bort saker som avslöjar vem som bor där i dag.

– En vanlig missuppfattning är att du ska rensa bort alla dina saker, men det handlar inte om det. Tvärtom kan det vara fint att visa personliga tillhörigheter. Det ger karaktär åt bostaden, säger Maria Kingsley.

Det du alltid ska ta bort är fotografier, på dig själv och eller nära och kära. Besökaren ska inte kunna se exakt vem som bor där nu, men däremot få en känsla av personen och personens intressen. Det är skillnad på att se ett fotografi av ett barn som spelar fotboll mot att se fotbollsutrustning i ett barns rum, menar Maria Kingsley. Detsamma gäller för träningsscheman, veckomenyer eller kalendrar – sådant avslöjar mer än vad det tillför, så städa bort!

– Jag rekommenderar alltid att du ska jobba med det du har! Det jag tipsar om att byta ut eller addera i bostaden är oftast mindre saker, som växter eller en fin pumptvål till badrummet, men i övrigt tycker jag att du ska använda så mycket av dina egna saker som möjligt. Bostaden ska inte kännas för stylad, bara fin och naturlig. Det ska synas att någon bor där, säger Maria Kingsley.

MARIAS TRE BÄSTA TIPS INFÖR VISNINGEN

  1. Ha fria ytor framför fönstren
    De flesta visningsbesökare vill gå fram till fönstret för att se utsikten. Underlätta för dem genom att inte ställa möbler framför fönstren eller ha överdrivet stora krukor på fönsterbrädet. Detsamma gäller i passager, det ska vara lätt för besökarna att ta sig runt.
  1. Skippa skålen med citroner
    Det känns bara klyschigt. Ställ hellre fram sådant som du faktiskt skulle ha framme och jobba in produkter i samma färgskala som resten av köket. Har du trädetaljer kan det vara fint att få in brun-beiga toner som vitlök, lök eller en pumpa.
  1. Dra ut gardinstången
    Det här är nog det viktigaste tipset, jag gör det i nästan alla bostäder. Placera gardinstången närmare taket, det ger intryck av en högre takhöjd. I samma veva kan du dra ut gardinstång 30–40 centimeter vid varje sida. Flytta efter gardinen så att den hamnar i linje med fönsterfodret. Det här kommer öka ljusinsläppet i rummet och det går inte att se hur stort fönstret är bakom gardinen.

Fler artiklar

Välj rätt mäklare – så gör du

Välj rätt mäklare – så gör du

Det finns ingenting som säger att du måste anlita en mäklare vid försäljning av en bostad, men det kan vara skönt att ha någon kunnig bredvid sig som har koll på allt det praktiska – från värdering och marknadsföring till juridik och kontraktskrivande. Att sälja...