Välj rätt mäklare – så gör du | MOHV

Välj rätt mäklare – så gör du

2023-12-29
Fråga runt bland bekanta, googla eller lita på magkänslan? Det är några exempel på hur du kan gå tillväga för att hitta en mäklare. Men, det är skillnad på mäklare och mäklare och i slutändan är det viktigt att ni är samspelta och att du känner dig trygg med mäklaren du anlitar. För en bostadsaffär är för många en av de största affärerna man gör i livet. Här har vi listat några tips på hur du kan gå till väga för att hitta en mäklare som passar just dig och din bostad.

Det finns ingenting som säger att du måste anlita en mäklare vid försäljning av en bostad, men det kan vara skönt att ha någon kunnig bredvid sig som har koll på allt det praktiska – från värdering och marknadsföring till juridik och kontraktskrivande.

Att sälja bostad är en stor affär och det grundläggande kravet du ska ställa på din mäklare är att personen är registrerad fastighetsmäklare. Det är en branschmässig kvalitetsmärkning och en trygghet för dig som säljare. Det kan du enkelt kolla upp hos Fastighetsmäklarinspektionen. Men det är också viktigt att mäklaren du anlitar är en person som du funkar bra tillsammans med. Ju bättre samarbete och förväntningar ni har, desto bättre upplevelse kommer det bli.

Kom ihåg att du oftast får vad du betalar för. Likaså att en nyutexaminerade fastighetsmäklare kan vara minst, om inte mer, lika professionell som en mäklare med flera års erfarenhet.  Men hur ska du då bäst gå till väga för att hitta en mäklare som passar just dig och din bostad? Här har vi listat några tips!

 

FRÅGA VÄNNER OCH BEKANTA

Det här är det kanske allra vanligaste tillvägagångssättet för att hitta mäklare. Du frågar runt bland vänner och bekanta. Har de sålt bostad nyligen och vem anlitade de? Och kan de rekommendera mäklaren? Du har möjlighet att ställa frågor om hur säljprocessen upplevdes, du får förstahandsinformation om vad som var bra eller mindre bra och kan därefter göra en bedömning baserat på den information du får. Framför allt får du en uppriktig rekommendation från en person som du känner och litar på.

 

GÅ PÅ VISNINGAR

Hur vill du att dina framtida köpare ska bemötas när de kommer på en visning? Att själv gå på visning är ett utmärkt sätt att möta mäklaren in action. Får du den hjälp du behöver som visningsbesökare, är hen påläst om objektet och området? Och framför allt, känner du förtroende för mäklaren som visningsbesökare? Då är det kanske läge att ta kontakt med mäklaren för att diskutera hur denne skulle ta sig an ditt objekt.

 

BESTÄLL EN FRI VÄRDERING

Det här är inte bara ett tillfälle för dig att få din bostad värderad. Det är också ett utmärkt tillfälle att känna in dig på mäklaren i fråga. Hur ska bostaden hanteras när det kommer till renovering, styling och fotografering? Tänker ni lika kring marknadsföring och presentation? Och hur ser planering och tillvägagångssätt ut? Välj inte mäklare enbart baserat på den som värderar din bostad högst eller ger lägst arvode utan gör en helhetsbedömning och väg in alla parametrar.

 

KOLLA PRESENTATIONEN OCH MATERIAL

Gillar du hur en särskild mäklarfirma presenterar sina objekt? Har de ett bildspråk som tilltalar dig? Hur ser prospekten ut? Och hur förmedlar de området och objektet i text? Att du och mäklaren är överens om hur objektet ska presenteras, och att ni samarbetar för att nå bästa, möjliga resultat kommer att vara A och O för en fortsatt lyckad försäljningsprocess. Det kan vara bra att titta på hur mäklaren presenterat liknande objekt tidigare och prata igenom vilka förväntningar och möjligheter som finns för just din bostad. Men allra viktigast är att mäklaren skräddarsyr ett upplägg som passar dig och din bostad allra bäst.

 

TIDIGARE FÖRSÄLJNINGAR

Äger du en bostadsrätt i en förening där det just sålts en bostad med liknande planlösning? Eller bor du i ett kvarter med seriehus? Då kan det vara läge att kontakta mäklaren som sålde grannens bostad – inte minst om det blev en budgivning där flera spekulanter var intresserade. Då kan mäklaren redan ha ett gäng köpvilliga spekulanter som matchar just ditt objekt.

VÄGEN TILL EN LYCKAD BOSTADSFÖRSÄLJNING

Oavsett om du går på magkänslan eller ett tips från en vän, så kan det vara skönt att veta att 95% av våra kunder rekommenderar oss på MOHV. Det gör oss otroligt stolta och glada. Vi erbjuder inga färdiga lösningar eller säljpaket utan skräddarsyr en mäklartjänst baserat på din bostad, dina önskemål och förväntningar. Vi ansvarar för hela försäljningsprocessen, du är med på den nivå som passar dig.

Välkommen att kontakta oss.

Fler artiklar