Lånelöfte - ett första steg till din nya bostad

Lånelöfte – ett första steg till din nya bostad

2023-10-10
För att köpa en bostad behöver de allra flesta ta ett bolån. Men hur mycket får du låna och vad påverkar bankens beslut? Här guidar vi dig till lånelöftet – det första viktiga steget på vägen mot en ny bostad.

Om du redan varit med i budgivningar för att köpa en bostad vet du säkert att mäklaren brukar fråga om du har ett lånelöfte. Lånelöfte är precis som det låter ett löfte från din bank om att du får låna pengar till bostaden. Ett grundtips är att se till att du har ett lånelöfte på plats innan du börjar gå på visningar – då vet du hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut.

För att få ett lånelöfte behöver du skicka in en låneansökan. Det kan du göra till en eller flera banker samtidigt. I låneansökan uppger du bland annat din inkomst och hur stor kontantinsats du har. Genom att skicka in en låneansökan till flera banker får du möjlighet att jämföra räntor och se om någon bank erbjuder bättre villkor än de andra.

 

Hur bedömer banken din låneansökan?

Bankens uppgift är att bedöma din kreditvärdighet och uppskatta hur höga månadskostnader du klarar av med din inkomst. För att kunna bedöma låneansökan tar bankerna en kreditupplysning på dig för att se om du har betalningsanmärkningar. Tidigare skulder eller betalningsanmärkningar kan påverka din låneansökan negativt. Har du en kalkyl med små marginaler bör du vara vaksam på att för många kreditupplysningar kan sänka din kreditvärdighet. Det kan låta komplicerat, men i själva verket är processen ofta ganska smidig om du har en öppen dialog med din bank om dina ekonomiska förutsättningar och vilken typ av bostad du är intresserad av.

Många banker sätter villkor för att lånelöftet ska gälla – ett vanligt sådant villkor är att du behöver ha sålt ditt befintliga boende senast två veckor före tillträdet på den bostad du vill köpa.

Men bara för att du har ett lånelöfte hos en bank är du inte bunden till att välja den. Mäklaren kommer att begära att du visar upp ett lånelöfte innan du får skriva på köpekontraktet, du är därefter fri att kontakta fler banker för att förhandla om räntor och villkor.

MOHV samarbetar med Söderberg & Partners Bolån som är specialiserade på just bolån. Hos dem får du personlig, snabb och bästa tänkbara service i frågor som rör bolån. Läs mer och ansök om bolån här.

PRAKTISKT OM LÅNELÖFTE

  • Du binder aldrig upp dig till en bank genom att ansöka om lånelöfte.
  • Lånelöftet måste förnyas efter tre till sex månader eller om dina förutsättningar förändrats, till exempel om din inkomst blivit lägre eller högre eller om du blivit sambo.
  • De allra flesta banker har en lånekalkylator på sin sajt, där du får en snabb indikation på hur mycket du kan låna genom att ange din inkomst samt hur mycket pengar du har till en kontantinsats.
  • Kontantinsatsen behöver uppgå till minst 15 procent av köpesumman. Det innebär att du bara kan låna upp till 85 procent av bostadens värde.
  • Lånelöftet är ingen garanti för att du får låna pengar. Den slutgiltiga kreditprövningen sker när du har vunnit budgivningen och ska skriva kontrakt. Då tittar banken inte bara på dina ekonomiska förutsättningar, utan även på objektet. Om de till exempel anser att bostadspriset är övervärderat eller om månadskostnaderna blir för höga kan de ge dig avslag på din låneansökan. Ha därför löpande kontakt med din bank under budgivningen.

ÖVERBRYGGNINGSLÅN – FÖR DIG SOM SKA SÄLJA BOSTAD

Om du köper en bostad samtidigt som du säljer din nuvarande bostad kan det bli ett glapp mellan tillträdesdagarna. Banken kan i så fall hjälpa dig med ett överbryggningslån, som hjälper dig att betala din nya bostad innan du fått pengar för din gamla. Överbryggningslån är ofta amorteringsfria, men räntan kan vara högre än för ett vanligt bolån. Banken beviljar dig bara ett överbryggningslån om de anser att du har råd att betala för båda bostäder under mellantiden.

Fler artiklar

Inred utanför boxen – så skapar du ett hem med det lilla extra

Inred utanför boxen – så skapar du ett hem med det lilla extra

Flytta ut möblerna från väggen En ganska svensk företeelse är att möblera längs väggarna. Praktiskt kanske, men knappast någon boost för myskänslan. Om du har möjlighet att flytta ut möblerna från väggen och istället skapa öar av inredning får du genast ett mer...

Så tolkar du årsredovisningen

Så tolkar du årsredovisningen

En bostadsrättsförening är skyldig enligt lag att varje år upprätta en årsredovisning, men utformningen varierar och säger en hel del om föreningen. Här finns ledtrådar om allt från stämningen i huset till hur framtidens avgifter kommer att se ut. Det borde vara...

Styla inför visning – proffset ger sina tips

Styla inför visning – proffset ger sina tips

– Att spekulanter får rätt känsla när de kliver in i en lägenhet eller i ett rum är ofta avgörande för om de kommer lägga ett bud eller inte, säger Maria Kingsley. Som inredningsarkitekt har hon varit i många hem. Även om de flesta har det väldigt fint hemma kan det...