Fotografering inför försäljning | MOHV

Fotografering inför försäljning – det här behöver du tänka på

2023-12-27
Bilderna är det första spekulanter ser av din bostad och kan vara helt avgörande för att locka dem till visningen. Här är tio enkla, men viktiga tips för en lyckad bostadsfotografering.

Avsätt gott om tid

Städning och styling tar tid. Du måste inte bara plocka iordning i lägenheten, du behöver även städa den grundligt. Luckor, dörrar och foder ska torkas av och fönster putsas, tänk på att fläckar och fingeravtryck syns extra tydligt på bild. Planera alla moment, vad du behöver rensa och städa, för att hinna klart innan fotograferingen.

 

Undvik stora möbler

En soffa mitt i rummet kan skymma fotografens sikt och ge intrycket av en extra vägg. Placera hellre soffan mot väggen. Fotografen står gärna vid eller bakom en dörröppning för att få en snygg bild över rummet. Stora möbler vid en dörröppning skymmer bildfältet så skjut in dem en bit från dörrkarmen.

 

Plocka ihop och plocka bort

Vilka ytor som ska fotograferas skiljer sig från objekt till objekt. Därför är lösningen inte alltid att stuva undan saker i en garderob eller bakom dörrar. I mindre lägenheter kan förvaringsytor vara bra att fotografera för att ge en bild av alla utrymmen och saker bakom dörrar hindrar dörren från att öppnas helt. Använd hellre andra förråd för att förvara dina prylar. Mindre saker kan du lägga i en låda, som flyttas runt i lägenheten under fotograferingen.

 

Putsa viktiga ytskikt

Kameran ser allt! På oputsade fönster bildas lätt en hinna som förstärks av solen, särskilt när den står lågt på himlen. Kök och badrum är andra ställen som kräver extra tillsyn. Duschkabiner, speglar, kranar och rostfria ytor behöver putsas ordentligt för att få bort kalkfläckar, smuts och fingeravtryck.

 

Rengör spisen

Spisen är en viktig yta. Den hamnar ofta i blickfånget när köket fotas av och ibland vill fotografen ta en detaljbild. Se till att den är blank och ren! 

 

Bort med sladdar

Sladdar ger ett rörigt och fult intryck. Plocka bort eller tejpa upp dem på baksidan av en möbel. Detsamma gäller för modem och router.

 

Lämna inget under möblerna

Vid bostadsfotografering tas nästan alla bilder i dörrhandtagshöjd. Det innebär att ytor under möbler kommer synas på bilderna. Städa och plocka bort eventuell förvaring.

 

Torka av ytterdörren

Det här är det sista du gör innan fotografen kommer till lägenheten. Ofta tas en hallbild rakt mot stängd ytterdörr. Blixtreflektioner tillsammans med ett blankt ytskikt gör att fingeravtryck på dörren kommer fram.

 

Skapa arbetsro för fotografen

Ibland arbetar fotografen helt själv, ibland är mäklare och/eller säljare på plats. Det kan se olika ut från fall till fall. De flesta fotografer tycker det är bra att ha säljaren på plats under arbetet utifall saker behöver flyttas runt. Men se till att ni inte blir för många i samma rum, ge fotografen arbetsro!

 

Kom med önskemål tidigt

Har du önskemål om vilka bilder som ska tas eller vilken finish du önskar vid redigeringen, det vill säga hur fotografen ska efterbehandla bilderna? Många mäklafirmor jobbar enligt en egen bildstil, prata med din mäklare och kom fram till vilka önskemål som kan tas vidare till fotografen. De flesta fotografer vill veta sånt innan bilderna tas, snarare än vid redigeringsskedet.

Bostadsfotografering – 3 trender att hålla koll på

Precis som med mode och inredning går det trender även i bostadsfotografering. Här är tre trender att ha koll på.

1. MINDRE VIDVINKEL

I dag används mindre vidvinkel än tidigare. Det har blivit mindre viktigt att visa hela rummet i en enda bild. Istället tas många bilder för att tillsammans skapa en känsla av rummet och bostaden.

Bildutsnitten ser också annorlunda ut i dag mot tidigare. Många bilder tas rakt framifrån, snarare än från sidan. Dessutom är det vanligt med detaljbilder av möbler istället för att visa upp hela möbeln och hur den står i rummet.

2. MÖRKT OCH MINDRE MÄTTAT

För några år sedan skulle allt vara vitt och ljust. I dag är det vanligt med mindre mättade färger och ofta eftersträvas en lite råare känsla. Mycket inredning går i gråa skiftningar, så att arbeta med kontraster och ett mörkare intryck linjerar väl med inredningstrenden.

3. FLER SAKER FRAMME

Att ha fler saker i miljöerna blir allt vanligare. Där det förut skulle vara fria ytor, på gränsen till tomt, ska det i dag hellre fyllas på med detaljer för att betraktaren ska ha något att fästa blicken vid.

Fler artiklar

Välj rätt mäklare – så gör du

Välj rätt mäklare – så gör du

Det finns ingenting som säger att du måste anlita en mäklare vid försäljning av en bostad, men det kan vara skönt att ha någon kunnig bredvid sig som har koll på allt det praktiska – från värdering och marknadsföring till juridik och kontraktskrivande. Att sälja...