HAR DU FRÅGOR?

VI HAR SVAR.

Juridisk köparinformation

Både att sälja och att köpa en ny bostad ska vara affärer som känns trygga. I MOHVs för köpare och säljare framtagna dokument "Juridisk köparinformation" reder vi ut de viktigaste begreppen och reglerna som är bra att känna till. Klicka på någon av nedanstående bostadstyp för att läsa mer.

Bostadsrätt

Andel i bostadsförening

Fastighet 

 

Säljrådgivning

För oss på MOHV är det viktigt att serva våra kunder på bästa sätt genom att bidra med vår kunskap och erfarenhet. Att byta bostad är ofta en av de största affärerna man gör i livet och frågorna brukar vara många kring vad man ska tänka på vid försäljning av sin bostad. Här får ni några av svaren!  

 • open close
  Hittar man fortfarande spekulanter via tidningsannonser eller bara på internet?

  MOHV svarar - Olika bostäder har olika målgrupper och den ena affären är inte den andra lik. Därför har vi på MOHV valt att arbeta efter ett koncept som innebär att kunden tillsammans med mäklaren bygger ihop sin mäklartjänst, ungefär som när man köper en ny bil. Ett lägre mäklararvode för en smalare exponering och en högre investering om man önskar bredare exponering. 

  Vi vet att det främst är i de digitala kanalerna, MOHV.se, Hemnet.se, Facebook, Instagram, Blocket.se eller Booli.se som majoriteten av våra spekulanter kommer i kontakt med bostaden för första gången. Med det stora utbud som finns på marknaden just nu, vinner man mycket på att exponera sin bostad smart. Våra mäklare vet vilken marknadsföringsstrategi som passar bäst för just din bostad. Det kan vara alltifrån digital marknadsföring till mer traditionell marknadsföring i dagspress. 

 • open close
  Vad ska jag tänka på när jag väljer mäklare?

  MOHV svarar - Det finns många faktorer att ta ställning till. Många bostadssäljare går på magkänsla. Det handlar ju om att kunna lita på att mäklaren kommer att göra allt för att affären ska bli lyckad - sätta rätt pris, hålla de visningar som krävs och vara konstruktiv om försäljningen mot förmodan drar ut på tiden. 

  Får vi lite information om din bostad kan vi rekommendera en mäklare hos oss som är duktig på ditt område och din bostadstyp. Eftersom vi är stora är sannolikheten också stor att någon av våra mäklare på MOHV, redan sålt en bostad i din förening eller på din gata. Är det första gången du ska sälja en bostad så rekommenderar vi dig även att ta ett personligt möte med ytterligare en mäklarfirma. Det är bra för att få känsla för både mäklare och koncept. Sen väger andra faktorer in, exempelvis personkemi och din känsla för mäklarens engagemang, och naturligtvis mäklararvodets storlek och vad som ingår. Konkurrensen är hård och många mäklare kommer att vilja sälja din bostad. Det är viktigt att du "jämför äpplen och äpplen" och du får ofta vad du betalar för. 

  Alltså, tänk efter på vad som är viktigt för dig, säkerställ att mäklaren har förstått dina behov och anpassar processen och arvodet därefter. 

 • open close
  Vad innebär "kostnadsfri värdering"?

  MOHV svarar - Funderar du på att sälja eller har du kanske redan bestämt dig för att sälja är det första steget att komma fram till vilket pris du kan förvänta dig att få för din bostad. Oavsett om du planerar att sälja din bostad inom den närmaste framtiden, eller bara är nyfiken på det aktuella värdet för den, hjälper vi dig gärna med en muntlig värdering - den är helt kostnadsfri. 

  Du får självklart en offert utan förbindelser på en komplett skräddarsydd mäklartjänst för din bostadsförsäljning.

 • open close
  Vilka regler gäller för budgivningar?

  MOHV svarar - Stäm av vad som gäller med mäklaren som förmedlar bostaden. Det kan vara olika på olika mäklarfirmor. Säljaren kan också ha egna villkor och önskemål. Din rätt som spekulant är att lägga vilket bud du vill. Din rätt som säljare är att sälja till vem du vill. Du kan fritt välja bland budgivarna och behöver inte sälja till den som lagt högsta budet. Ibland kan exempelvis möjlighet till senare tillträde betyda mycket - då kan en budgivare med ett lägre bud väljas. Säljaren kan också när som helst under budgivningen ändra formerna, avbryta eller avsluta budgivningen. Med andra ord: säljaren håller i taktpinnen.

  Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan köpare och säljare. Som mäklare måste man framföra alla bud till säljaren fram tills kontraktet är undertecknat och utväxlat mellan parterna. Ingen av parterna är bunden till affären förrän ett skriftligt avtal har undertecknats av båda parter. Mäklaren kan alltså inte lova köpare eller säljare att affären kommer att bli av förrän avtalet är underskrivet och utväxlat och eventuella villkor för köpets fullbordan och bestånd har uppfyllts. Inga muntliga överenskommelser innan avtal är tecknat är giltiga vid bostadsrätts- och fastighetsaffärer. På tillträdesdagen redovisar MOHV-mäklaren budgivningslistan till både säljare och slutlig köpare, med namn och telefonnummer på budgivarna tillsammans med buden - för alla parters trygghet.

 • open close
  Hur gör man om man vill byta mäklarföretag om man inte är nöjd?

  MOHV svarar - Det är ovanligt att man byter mäklarföretag. Oftast handlar det om mindre mäklarföretag som inte har samma resurser för att marknadsföra bostaden brett som ett större, som till exempel MOHV, har, eller så handlar det om att priset som säljaren efterfrågat är högre än vad marknaden är beredd att betala. 

  Vill du byta mäklare så läs igenom förmedlingsuppdraget mellan dig och mäklaren. Du har som säljare alltid rätt att säga upp ett uppdrag men när och hur beror på hur avtalet är skrivet. Uppdragstid och uppsägningstid kan variera. Det kan också gälla mäklarens rätt till provision gällande namngivna spekulanter man redan varit i kontakt med.

  Är du inte nöjd med samarbetet med din mäklare tycker vi att du ska prata med mäklaren och helt enkelt fråga om hur ni kan lösa situationen alternativt om ni kan säga upp uppdraget. Känns samarbetet inte bra för dig gör det förmodligen inte det för mäklaren heller. En mäklare som tänker långsiktigt kommer att acceptera detta. De vill ju inte riskera att du ska sprida ditt missnöje till andra.

 • open close
  Hur marknadsförs bostäder som säljs via MOHV?

  MOHV svarar - Olika bostäder har olika målgrupper och den ena affären är inte den andra lik, det ser vi som självklart. Vår mäklartjänst bygger på att säljarna väljer marknadsföring utifrån våra rekommendationer. Deras val avgör vårt arvode. Ett lägre arvode för en smalare tjänst; en större investering för bredare exponering. Vår rekommendation är alltid att marknadsföra bostaden smart, i relevanta kanaler till rätt målgrupp för att öka chansen att hitta rätt köpare. Våra mäklare vet vilken marknadsföringsstrategi som passar just din bostad. 

  Vi vet att det främst är i de digitala kanalerna, MOHV.se, Hemnet.se, Facebook, Instagram, Blocket.se, Bovision.se eller Booli.se som majoriteten av våra spekulanter kommer i kontakt med bostaden för första gången. Med det stora utbud som finns på marknaden just nu, vinner man mycket på att exponera sin bostad smart. Våra mäklare vet vilken marknadsföringsstrategi som passar bäst för just din bostad. Det kan vara alltifrån digital marknadsföring till mer traditionell marknadsföring i dagspress. 

  En viktig marknadsföringskanal är också din mäklare. Mäklaren kommer att bearbeta spekulanter på olika sätt, bland annat genom att ta hjälp av sina kollegor, på MOHV. Kanske har någon av dem träffat någon på en visning nyligen som sökte en bostad precis som din. 

 • open close
  Vad innebär en säljkonsultation med en av MOHVs mäklare?

  MOHV svarar - Ibland kan det vara bra att redan i ett tidigt skede i sitt bostadsletande sätta sig in i marknaden. Du kanske precis börjat leta efter ny bostad men är inte redo att starta försäljningen av din nuvarande än. Då erbjuder vi dig en säljkonsultation med en av MOHVs mäklare. Du får tips och råd om saker som rör värdering, prissättning och dina skyldigheter som säljare. Att sälja sin bostad är en process som väcker både frågor och funderingar. Vi på MOHV vill att du som säljare ska vara väl förberedd inför affären. Därför vill vi ge dig som funderar på att sälja din bostad den här möjligheten. Missa inte vårt koncept ON THE MOHV som vänder sig till dig som inte riktigt bestämt dig för om och när du ska sälja.

 • open close
  Ska man renovera sin bostad innan man säljer?

  MOHV svarar - Det finns inget givet svar på frågan då varje bostad och lokal marknad är unik och därför skiljer sig svaret från fall till fall. En MOHV-mäklare ger gärna råd utifrån varje enskild situation, det är lättare att resonera kring möjligheterna på plats i bostaden. Givetvis är besöket kostnadsfritt.

  Om renovering innan försäljning inte är aktuellt finns det andra alternativ som t.ex. att anlita en homestyling-firma - detta är inte lika kostsamt som renovering men ger ändå ett gott resultat.

 • open close
  Har man som säljare rätt att få reda på vilka som har visat intresse för bostaden?

  MOHV svarar - JA, du som säljare har rätt till en spekulantlista. Mäklaren som anvisat spekulanterna kan dock ha fortsatt rätt till arvode om bostaden skulle säljas till en av dessa spekulanterna. Har du exempelvis för avsikt att säga upp uppdragsavtalet och byta mäklare/mäklarföretag så ska din nya mäklare be din tidigare om en spekulantlista. Det är upp till din nuvarande och kommande mäklare att lösa detta, det ska inte drabba dig som säljare negativt.

 • open close
  Hur lång tid har den tidigare mäklaren rätt till arvode efter uppsagt uppdrag?

  MOHV svarar - Standard är att mäklaren har 3 månaders ensamrätt på uppdraget. Därefter har du 10 dagars uppsägningstid. Oavsett om du byter mäklare, vill försöka att sälja själv eller väljer att inte sälja. Det betyder att du "kan" säga upp uppdraget och därmed ensamrätten först efter 3 månader, då med 10 dagars uppsägningstid. 

  Om din avsikt är att byta till en ny mäklare så måste den nya och gamla mäklaren komma överens. Du är som säljare bara skyldig att betala arvode till den mäklare som genomför kontraktsskrivningen. Normalt förfarande är att mäklare 1 och mäklare 2 fördelar arvodet om det är på en spekulant som mäklare 1 anvisat men mäklare 2 skriver kontrakt med. Även här är rätten till arvode baserat på om det finns ett orsakssamband eller inte. Men du som säljare betalar bara ett arvode. (Detta är en branschöverenskommelse mellan mäklarföretagen).

  Om din avsikt är att själv kontakta personer på spekulantlistan för att sälja så har mäklaren rätt till 100% arvode. Mäklarföretaget kommer antagligen uppmärksamma detta och skicka en faktura på hela arvodet. Rätten att göra det är inte direkt tidsbunden förutom om det finns ett orsakssamband till att en av mäklaren anvisad spekulant köper din bostad så har mäklaren rätt till 100% arvode. Denna regel finns för att det inte ska gå att "lura" mäklaren genom att säga upp uppdragsavtalet och sen sälja bostaden själv genom spekulantlistan.

FÅ EN FRIVÄRDERING

Tack för ditt meddelande!
Meddelandet gick inte att skicka, kontrollera dina uppgifter och försök igen.