Så blir du en mer hållbar bostadsägare | MOHV

Så blir du en mer hållbar bostadsägare – rum för rum

2023-12-09
Lev mer hållbart genom att sänka din energiförbrukning. Oavsett om du bor i bostadsrätt eller hus finns det en hel del åtgärder du kan göra. Vi guidar dig till en mer hållbar livsstil genom hemmets alla rum.

En bra början är att titta på din bostads generella förutsättningar, som fönster och uppvärmning. Treglasfönster – eller energiglas som det också kallas – isolerar bättre än tvåglasfönster. Förutom att det leder till lägre energiförbrukning och minskar miljöpåverkan kan det också finnas pengar att spara. Gör en energikalkyl för att se hur mycket din värmekostnad skulle minska av att byta glas. Först då vet du om det är en god investering.

Bor du i bostadsrätt kan du ta upp frågan med bostadsrättsföreningen som kan spara stora mängder energi om hela föreningen väljer att byta glas. Andra sätt att spara energi för såväl bostadsrättsförening som husägare kan vara att installera solceller eller isolera vindar och källarförråd.

När det kommer till uppvärmning handlar det om att titta på vilken typ av uppvärmning ditt boende har och om det är anpassat för bostadens förutsättningar. Bor du i villa kan du ta kontakt med kommunens klimat- och energirådgivare för att få hjälp med hur mycket energi ett hus av din storlek bör förbruka och vad det finns för uppvärmningsalternativ.

 

Detta kan göra för att minska energiförbrukningen i din bostad – rum för rum

 

I KÖKET

 • Visste du att det går åt cirka 75 liter varmvatten varje gång du diskar för hand? Genom att köpa en diskmaskin och koppla den mot kallvattnet sparar du uppemot 30 procent av energin från en handdisk.
 • Matcha kastrull och storlek på spisplattan. En liten kastrull på en stor platta ”läcker” energi.
 • Det är inte alltid lätt att komma åt bakom kyl och frys under städningen, men försök hålla det så dammfritt som möjligt. Kompressorn kan dra upp emot 25 procent mer energi om den är dammig.
 • Se till att din kyl och frys är inställda på rätt temperatur. Kylen ska vara 5 grader och frysen minus 18. Har du kallare än så ökar din energiförbrukning med cirka 5 procent per grad.

Att ständigt byta ut vitvaror är inte så klimatsmart, men det kan vara läge om produkterna är gamla. En generell regel är att byta ut vitvaror som är mer än 15 år gamla. Kolla efter vitvarornas energimärkning. En maskin märkt med energiklass A drar hälften så mycket energi som en maskin från 1990. Ännu bättre är maskiner märkta med A+, A++ och A+++.

 

I BADRUMMET

 • Installera snålspolande munstycken i duschen. Ett gammalt duschmunstycke gör av med cirka 12 liter vatten i minuten medan ett snålspolande halverar den mängden.
 • Ska du installera handdukstork? Välj en med timer så är den inte igång i onödan.
 • En gammal toalett byter du med fördel till en med snålspolningsknapp.
 • Åtgärda droppande kranar eller toaletter som står och rinner. Du gör klimatet en tjänst, men också plånboken. Ett hål stort som en nål läcker ut 0,6 liter vatten per minut. För husägaren innebär det många tusenlappar som går till spillo per år.

 

I VARDAGSRUMMET

 • Har du ett teknik- och elektronikfyllt vardagsrum? Lämna inte dina apparater i stand by-läge utan koppla alla kontakter till ett grenuttag med strömbrytare, så att du enkelt kan stänga av dem när de inte används.
 • Blockera inte dina element med stora möbler eller långa gardiner. Då studsar värmen tillbaka till elementet istället för att sprida sig i rummet.
 • Välj LED-lampor. De har lång livslängd och kräver mindre energi än exempelvis lågenergilampor och halogenlampor.

 

I SOVRUMMET

 • Rullgardiner för fönster skyddar dig inte bara mot insyn, utan minskar också kalldrag från fönstret.
 • Dra ur mobilladdaren när den inte används. Den drar nämligen ström även när den inte är ihopkopplad med enheten som ska laddas.

 

I TVÄTTSTUGAN

 • Tvätta i lägre temperaturer. Genom att tvätta i 40 grader istället för 60 minskar du energikonsumtionen med nästan hälften. Och se till att fylla maskinen istället för att tvätta enstaka plagg.
 • Häng tvätten istället för att torktumla den. Om du måste tumla, tänk på att köra en full maskin och stänga av den så snart den är klar.
 • Är det dags att byta torktumlare? Välj en värmepumpstumlare. Den är mest energieffektiv eftersom den återanvänder värmen – till skillnad från en kondenstorktumlare som släpper ut värmen och tar in och värmer upp ny, kall luft.
  Men kom ihåg: att ständigt byta ut vitvaror är inte så klimatsmart. Håll dig till regeln om att byta vitvaror som är mer än 15 år gamla.
 • Vid nyinstallation av tvättmaskin, välj en med varmvattenanslutning. Då använder maskinen vatten som värmts upp av bostaden genom exempelvis fjärrvärme istället för att själv eluppvärma kallvatten. Betydligt mer energisparande.

 

Andra smarta val för att bli mer energieffektiv är att välja smarta termostater eller installera en energispar-app på telefonen. Med smarta termostater kan du schemalägga energiförbrukningen efter dina behov så att huset inte värms upp när du inte är där eller justera värmen i olika rum när du sover. Energispar-appar hjälper dig se din elförbrukning – hur mycket du gör av med, vad det kostar och vad du kan göra för att spara in på energin. Allt för att du ska bli en mer hållbar bostadsägare.

Fler artiklar

Välj rätt mäklare – så gör du

Välj rätt mäklare – så gör du

Det finns ingenting som säger att du måste anlita en mäklare vid försäljning av en bostad, men det kan vara skönt att ha någon kunnig bredvid sig som har koll på allt det praktiska – från värdering och marknadsföring till juridik och kontraktskrivande. Att sälja...