Renovera rätt inför försäljning | MOHV

Renovera rätt inför försäljning – råd till dig som går i säljtankar

2023-12-21
Tanken på en försäljning kan få dig att se ditt hem med nya ögon och skavanker blir mer synliga. Men är det värt att renovera och i så fall vad? Experten tipsar om vilka åtgärder som kan löna sig inför en försäljning.

Renovera inför försäljning eller inte? Svaret varierar från objekt till objekt men som generell regel handlar det framför allt om att se till bostadens helhet, tipsar Jonas Danielsson, fastighetsmäklare på MOHV.

– Utgångspunkten handlar om att slå fast om det är ett attraktivt eller nedgånget objekt för att kunna ta ställning till vad som är värt att göra. Går man från rum till rum i en generellt fräsch lägenhet men där ett sticker ut som det svarta fåret – ja, då kan det vara motiverat att fräscha upp just det rummet inför en försäljning.

Omvänt kan ett nedgånget objekt sticka ut på en marknad som i övrigt präglas av ljust och fräscht i annonserna.

– Som i all marknadsföring handlar det om att hitta en unik selling point, det som gör att folk vill komma till just ditt objekt. Och att renovera inför en försäljning är en fråga om insats i förhållande till vad du tror att den kan generera i avkastning.

Varje renovering bör ge åtminstone femtio procent mer betalt än vad som har investerats.

Jonas Danielsson

Reg. Fastighetsmäklare, MOHV

Vilka renoveringar lönar sig inför en försäljning?

För att få koll på vad som är värt att lägga tid på är det bäst att ta hjälp av sin mäklare innan du påbörjar en renovering, menar Jonas Danielsson. Men han ger också några generella råd som kan ge en fingervisning om vad som kan löna sig:

– Att måla om kostar relativt lite pengar och är något som säljaren ofta kan göra själv, därför kan det vara en vettig åtgärd. Men då ska man tänka på att inte göra det stötvis, måla till exempel inte bara om sovrummet, för då är risken att resten av bostaden ser sämre ut i jämförelse, säger Jonas Danielsson och höjer samtidigt en varningsflagga: eftersom många köpare ändå räknar med att sätta sin egen färg på bostaden kan det vara bortkastade pengar att måla om inför en försäljning.

Att slipa om ett golv kan vara vettigt, till exempel för att lyfta fram lystern i en stavparkett med tio-tjugo år på nacken. Det kostar dessutom inte särskilt mycket annat än i arbetskraft och damm.

Att ändra planlösningen och bygga till ett nytt rum kan vara värt pengarna, om det inte stör funktion eller rymd-känslan i bostaden. Men det gäller att fundera på vem som är den mest sannolika köparen till just ditt objekt. Har du en lägenhet med hiss kan barnfamiljer vara intresserade av ett extra rum. Bor du däremot på fjärde våningen utan hiss är det kanske bortkastade pengar att bygga om.

Det finns två rum där det gäller att tänka efter noga innan du gör någon större renovering inför en försäljning.

– Ska du bygga om kök eller badrum måste du göra det ordentligt. Försök inte att sminka grisen, är grunden inte bra finns det risker med att försöka måla på ett skönhetslager inför försäljning. Risken är att en köpare inte uppfattar hur gammalt till exempel badrummet är och då kan konflikt uppstå långt senare när de upptäcker att den tekniska livslängden i badrummet är en helt annan än vad de förväntat sig, säger Jonas Danielsson.

– Det finns istället andra vettiga små saker du kan göra, såsom att till exempel byta ut en fuktskadad kommod eller något annat i badrumsinredninge. Det lyfter känslan, men är inte falsk marknadsföring.

Att renovera i kök eller badrum betyder ofta att el- och VVS-arbeten behöver genomföras. Något som är viktigt att tänka på när du ska genomföra el- och VVS-arbeten hemma är att alltid vända dig till en behörig elektriker och rörmokare. Felaktiga el- eller VVS-installationer kan ha förödande konsekvenser. För dig som ska sälja innebär dessa konsekvenser risker för tvister efter försäljning. Ska du renovera i kök och badrum rekommenderar vi dig därför alltid att vända dig till ansvarsförsäkrade hantverkare med rätt behörighet för ditt projekt.

RÅD FÖR DEN RENOVERINGSSUGNE

  • Rådfråga en mäklare innan du gör något, de har målsättningen att se till att du får så mycket betalt som möjligt för ditt objekt och kan ta hänsyn till annat än din personliga smak. Tänk på att alla blir hemmablinda – även stylisten behöver ofta ta in en annan stylist för att kunna styla sitt eget hem.
  • Varje renovering bör ge åtminstone femtio procent mer betalt än vad som har investerats. För att inte riskera att satsa pengar som du kanske inte får tillbaka kan du pröva att lägga ut objektet till försäljning utan att renovera först. Hamnar buden inte på den nivån du tänkt dig kan du pausa försäljningen och göra ett nytt försök när du hunnit åtgärda det du vill fräscha upp.
  • Renovera utifrån ditt kundsegment, vad vill majoriteten ha? Din personliga kärlek till knallrött kakel kan skrämma bort andra och att sätta upp en ny, djärv designtapet går sällan att räkna hem i en försäljning.
  • Tänk på att renovering av kök och badrum ställer höga krav och kan öka din skyldighet som säljare, om du gör helheten eller delar själv.

RÅDGÖR MED OSS INNAN

På MOHV vet vi vad som krävs för en lyckad bostadsförsäljning. Kontakta oss för en kostnadsfri värdering och rådgivning inför en försäljning. Tillsammans går vi igenom bostadens skick och värde och kan tipsa om lämpliga åtgärder samt berätta om hur vi på bästa sätt kan hjälpa dig till en lyckad bostadsaffär. Kontakta oss här.

Fler artiklar

Välj rätt mäklare – så gör du

Välj rätt mäklare – så gör du

Det finns ingenting som säger att du måste anlita en mäklare vid försäljning av en bostad, men det kan vara skönt att ha någon kunnig bredvid sig som har koll på allt det praktiska – från värdering och marknadsföring till juridik och kontraktskrivande. Att sälja...