Gamla Kålgården, Jönköping

Gelbgjutargatan 16A

Välkommen till Brf Draken och de ljuvliga innergårdarna som omfamnas av husen på pittoreska Gamla Kålgården. Innanför den gröna porten "Västra Fridhem" har du en lugn, fridfull och dold liten oas med vackra träfasader, kullerstensbelagda markytor, blomstrande rabatter, fruktträd och välskötta gemensamhetsytor. Här bor du i kvarter med kulturhistoriskt värde och då flera av föreningens hus är K-märkta sköts både byggnader och innergårdar med varsam hand för att bevara den historiska miljön.

Den ljusa och charmiga tvårumslägenheten på 16A ligger på den äldsta av föreningens gårdar och nås via egen entré. En trappa upp bjuder bostaden, med sina höga golvsocklar och sin härliga takhöjd, på öppna och sociala ytor samt ljusinsläpp från spröjsade fönster i tre väderstreck. Här finns ett underbart vardagsrum som kan möbleras som två separata ytor, ett väl tilltaget kök som gjort för trevliga sammankomster då här ryms många sittande gäster samt ett modernt badrum med tvättmaskin. Det rymliga sovrummet längst in i bostaden finner du i etage, dvs ytterligare ett par trappsteg upp från den övriga bostaden - charm så det förslår!

Från dessa kvarter har man inte långt till stadspulsen då city endast ligger några minuters promenad bort med sitt rika utbud av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Även naturen är lättillgänglig och i det absoluta närområdet återfinns några av Jönköpingsbornas favoritplatser för motion och rekreation såsom motionsspåren runt Rocksjön, badplatsen i Knektaparken och utomhusgymmet i Kålgårdsparken. Här finns allt för den som söker en aktiv livsstil.

Välkommen att kontakta ansvarig mäklare för mer information och en privatvisning av bostaden.

Gällande boarea: Uppgift angående boarean är ca och baserad på säljarens uppgifter samt kontrollerad med föreningen. Denna area kan av olika skäl vara felaktig. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Information

Bostadstyp Bostadsrätt
Boarea 71 kvm
Avgift 4570 kr/mån
Rum 2
Våning 2 av 2
Hiss Nej
Pris

Ansvarig mäklare
Maria Hyll Bjellebeck
Reg. Fastighetsmäklare
0735-18 97 76
Skicka e-post ›› Läs mer om mig

Extra kontaktperson
Malin Persson
Reg. Fastighetsmäklare
0735-18 97 79
Skicka e-post ›› Läs mer om mig

Översikt Bilder Planritning Fakta Dokument Område

Charmig våning i historiska kvarter

Frågor Rosa

Frågor Rosa
Frågor Rosa

Planritning

Maria Hyll Bjellebeck

Maria Hyll Bjellebeck

Reg. Fastighetsmäklare

Vad är din bostad värd?

Jag hjälper dig med en kostnadsfri värdering. Skriv till mig nedan.

Gelbgjutargatan 16A

Bostadsfakta

Planlösning

Antal rum 2
Boarea 71 kvm. Föreningens info, se allmänt
Hiss Nej

Byggnad

Boarea 71 kvm
Uppvärmning Fjärrvärme
Ventilation FTX
Övriga byggnader Till bostaden hör ett förråd om ca 6 kvm smidigt placerat på innergården endast ett par meter från entrédörren. 3 st fullutrustade tvättstugor finns, en på varje gård. Cykelställ och cykelförråd finns också liksom soprum med ett särskilt rum för sopsortering. De tre innergårdarna är gemensamma för samtliga boende och det står var och en fritt att vistas där det känns bäst för stunden. Planer finns att låta bygga en takbeklädd pergola med plats för upp till 10 personer på mellangården.

Rum

ENTRÉPLAN

HALL

Väl innanför den gröna porten styr du stegen över den kullerstensbelagda gården mot huset rakt fram. Den röda pardörren med nummer 16A tar dig in i en rymlig och möblerbar hall på entréplan. Avhängning för ytterkläder finns direkt till höger. Dörrens spröjsade fönster ger ett fint ljusinsläpp och gör hallen extra upplyst i kombination med spotlights i taket. På golvet grå klinker och på väggarna en ljus tapet med grå inslag som löper vidare upp för trappan mot övre plan. Trappan har brunsvarta plan- och sättsteg som matchar snyggt och blir ett vackert blickfång!

ÖVRE PLAN

VARDAGSRUM

Ovanför trappan breder det trivsamma vardagsrummet ut sig med sina imponerande fönsterpartier som ger stort ljusinsläpp från två väderstreck. Här kan man blicka ut mot både innergård och närliggande kvarter och vips får man känslan av att befinna sig i en annan tidsepok. Tack vare sin utformning går rummet att möblera som två rum i ett. Här får du inte bara plats med soffgrupp och tillhörande möblemang. Runt hörnet direkt ovanför trappan finns nämligen en yta som går att möblera till en skön läshörna, som kontor eller vad som passar dig bäst. Ett par inbyggda hyllor i väggen mot köket gör sedan att du inte saknar något här. På väggarna samma ljusa tapet som i hallen och på golvet en mörk parkett som löper tröskelfritt vidare in i köket.

KÖK

Köket som går i vitt, har både profilerade luckor, vitrinluckor och vinställ, är tämligen nytt och av modernt snitt men med en historisk touch som passar fint i miljön. Det är komplett med inbyggd ugn, häll och mikro, integrerad kyl och frys samt diskmaskin i rostfritt. Här är ljust, socialt och trivsamt med väl tilltagna arbetsytor och rikligt med förvaring. Har du sedan ett tillräckligt stort matbord får du dessutom plats med både släktkalas och andra härliga tillställningar, utrymmet finns! Vita kakelplattor bakom den mörkbruna arbetsbänken i trä. På golvet en ljusare grå klinker utmed arbetsytorna och samma mörka parkett samt ljusa tapet som i vardagsrummet.

PASSAGE

I etage, några trappsteg upp från köket, ligger ett genomgångsrum där nuvarande ägare bl.a. har sin litteratursamling. En patinerad originaldörr leder till en mindre klädkammare och alldeles bredvid ligger badrummet. Genomgångsrummet leder sedan vidare till sovrummet.

BADRUM

Badrummet är smidigt placerat i anslutning till sovrummet och utrustat med wc, tvättställskommod, stort spegelskåp samt dusch bakom en avskärmande glasvägg. Här är väggarna helkaklade i vitt och på golvet ligger antracitfärgad klinker, båda i rakt förband. Ett fönster förser rummet med naturligt ljus och ger goda vädringsmöjligheter. Här finns även en toppmatad tvättmaskin så att du snabbt och enkelt kan tvätta utan att behöva gå ner till tvättstugan på gården.

SOVRUM

Längst in i lägenheten, med fönster åt väster och en lugn bilfri granngård, ligger ett stort och rymligt sovrum som är mer eller mindre insynsfritt. Här finns gott om plats för dubbelsäng med tillhörande möblemang och någon bokhylla om så önskas. Direkt till vänster innanför dörren finns skjutdörrsgarderober längs hela väggen. Där har du plats för allt, lite till och sådant du helst vill gömma undan. Väggarna är målade i en mörkt grå nyans och på golvet mörk parkett. Här sover du gott!

Energideklaration

EnergiklassE
Utförd Ja
Datum 2020-02-17
Primärenergital 141

Ekonomi

Lägenhetsnummer 1528.0000.01.1008 i Brf Draken
Avgift 4570 kr/mån
Kommentar I månadsavgiften ingår värme, vatten och bostadsrättstillägg. Ett obligatoriskt tillägg på 220 kr/mån avs. kabel-TV och bredband från ComHem tillkommer.
Driftkostnad 3 720 kr/år och fördelas enligt följande:
  • Försäkring: 1 020 kr
  • Hushållsström: 2 700 kr

Obligatoriskt tillägg för bredband/TV tillkommer med 220kr/månad. Driftkostnaderna är baserade på nuvarande ägares förbrukning.

Pantsatt Ja, bostaden är pantsatt.

Förening

Föreningsnamn Brf Draken
Organisationsform Bostadsratt
Organisationsnummer 769616-3307
Epostadress brfdraken@hotmail.com
Äkta/oäkta förening Äkta
Allmänt om föreningen Bostadsrättsföreningen Draken förvaltas sedan 1/4 2021 av FF Fastighetsservice och består av 32 lägenheter upplåtna med bostadsrätt på adresserna Gelbgjutargatan 16-22. Husen är samlade kring 3 innergårdar i genuin miljö. Vissa hus är K-märkta. Föreningen hus är byggda vid olika tidpunkter; Huset på Gelbgjutargatan 16 benämns Västra Fridhem och är byggt under första delen av 1800-talet, nr 18 som benämns Rosenholm, är uppfört på 1990-talet och fastigheten som omfattar nummer 20-22 är byggd någon gång under 1870-talet. FF Fastighetsservice ansvarar för teknisk och ekonomisk förvaltning. Trappstädning och skötsel av de gemensamma utrymmena och utomhusmiljöerna sköts av föreningens medlemmar.

Föreningen har full sopsortering i sina hus, i soprummet på gården till nummer 20-22 kan man utöver brännbart och komposterbart även kasta kartong, papper, plast, färgat & ofärgat glas samt metall.
Antal lägenheter 32
Renoveringar Föreningen har god koll på sina fastigheter och under årens lopp har många omfattande renoveringar och moderniseringar utförts under de vackra äldre fasaderna: Elsystem, ventilationssystem, stamrör och vattenrör samt tak är alla genomgångna under senare år. Föreningen arbetar efter en 30-årig underhållsplan. Mer information om genomförda renoveringar finns i årsredovisningens verksamhetsberättelse.
Parkering Det finns 14 st parkeringsplatser att hyra via föreningen, dessa kostar 350 kr/månad. Till parkeringsplatserna är det separata kö.
Tv och bredband Föreningens fastigheter är anslutna till Comhem. Ett obligatoriskt tillägg på 220 kr/mån tillkommer avs. ett basutbud av TV-kanaler samt bredband upp till viss hastighet. Avtal avseende större TV-utbud, snabbare bredband och hemtelefoni kan tecknas med Comhem.
Överlåtelseavgift 1190 kr
Pantsättningsavgift 476 kr
Överlåtelseavgift betalas av Kopare

Dokument

Området

Gamla Kålgården är ett av Jönköpings absolut mysigaste bostadsområden. Här samsas vackra träfasader med kullerstensgator och pittoreska innergårdar. Flera av husen på Gamla Kålgården är bevarade från 1800-talet och de hus som tillkommit under senare år har uppfört i tidstypisk stil för att smälta in i stadsbilden. En unik stadsdel med närhet till såväl stadspuls som till härlig natur!

Närområde

Från Gamla Kålgården är det endast en kort gång- eller cykelväg in till Jönköping absoluta stadskärna med ett rikt utbud av butiker, restauranger och nöjen. Östra centrum på andra sidan Odengatan erbjuder välsorterad matbutik med generösa öppettider och på Kålgården finns mysiga Café & Bageri Rosetten.

Kommunikation

Mycket goda kommunikationsmöjligheter via flera linjebussar som trafikerar området.

Parkering

Närmsta långtidsparkering finns på Östra Torget eller inomhus i kommunens parkeringshus "Biblioteket" mitt över Odengatan. Vid parkering på gatorna i närområdet kan en biljett för två veckor åt gången lösas för 250 kronor.

Övrigt

I närheten av Gamla Kålgården finns fina motionsspår runt Rocksjön, badplats i Knektaparken och lekplats samt utomhusgym i Kålgårdsparken. Närhet även till Vätterstranden och Munksjönpromenaden.

Räkna på ditt nya boende