Hotellstandard i sovrummet – 12 enkla tips för en lyxigare känsla | MOHV

Hotellstandard i sovrummet – 12 enkla tips för en lyxigare känsla

2023-12-29
Finns det någon bättre känsla än att checka in på ett lyxigt hotell och kasta sig ner i en säng med fluffiga täcken och krispiga sängkläder? Med några enkla knep kan du enkelt återskapa just den känslan hemma – och ge ditt sovrum en make over à la hotellrum.

Du kan återskapa den lyxiga och sobra känslan av ett hotellrum i ditt sovrum utan att göra avkall på din personliga stil eller dra i gång en omfattande renovering. Mycket handlar om att justera detaljer som är avgörande för helhetsintrycket. Här är våra bästa tips.

 

UPPDATERA KUDDAR OCH TÄCKE

Estetiskt sett är det finare med ett dubbeltäcke än två mindre täcken, men det är självklart personligt vad du föredrar. Vill du investera i nya kuddar och täcken är en vanlig rekommendation att undvika syntet och istället satsa på dun eller silke. Silkestäcken värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt, och passar dessutom extra bra för allergiker eftersom kvalster inte trivs särskilt bra i det. Precis som med dun behöver du inte tvätta silkestäcken, utan det räcker med att vädra det. När du väljer kuddar köper du med fördel även några större kuddar att bädda med, som inte nödvändigtvis behöver fylla funktionen som huvudkudde.

 

VÄLJ SÄNGKLÄDER MED OMSORG

Vem älskar inte trenden med sängkläder i linne? Det ger en rustik känsla samtidigt som det har en fenomenal förmåga att transportera bort kroppsvärme, så att nattsömnen blir extra behaglig. Är det just den svala känslan du är ute efter kan du även kolla efter sängkläder i percale eller satin. Utgå från en färgskala som passar med färgen på dina väggar och välj gärna enfärgade sängkläder om du är ute efter ett lugnt intryck.

 

KLÄDD SÄNGGAVEL

En bred och hög sänggavel i linne eller sammet ger en omedelbar känsla av lyx. Dessutom är den skön att luta sig mot när du halvligger i sängen och läser. Det kan så klart vara ett lite dyrare inköp, men vill du göra en själv finns det många steg-för-steg-guider på nätet. Då kan du också hitta det perfekta tyget att klä den i – och enkelt klä om den när du känner för en snabb uppdatering.

 

SÄNGKAPPA

Mycket fokus ligger på att skapa den ultimata sängen och varför inte, egentligen? Det är ju trots allt den som är sovrummets mittpunkt. Därför slår vi även ett slag för sängkappan, inte minst om du bara har en sänggavel. Det ger ett ombonat intryck och du slipper se dammråttor och sängben.

 

TÄCK GOLVET

Heltäckningsmatta ger hotellkänsla på riktigt, men ett enklare sätt för att uppnå den känslan är att satsa på en stor, skön matta. Allra finast blir den om den får löpa under sängen och ut i rummet, så att du har något skönt att sätta fötterna på när du kliver ur sängen.

 

GARDINER, GARDINER, GARDINER

Vill du få känslan av högt i tak och ombonad lyx? Satsa på en gardinskena i taket som löper längs hela fönsterväggen. Det ramar in rummet och ger en snygg helhetskänsla. Har du vita väggar är det dessutom ett perfekt knep för att få in mer färg i ditt sovrum. Välj mörkläggande gardiner om du saknar persienner eller rullgardin och tänk på att hellånga gardiner gärna får sluta någon centimeter ovanför golvet.

 

BELYS RÄTT OCH MYCKET

Ett rum ska ha både diffust och riktat ljus. Diffust ljus är stämningsbelysning, medan riktat ljus är mer funktionellt. I sovrummet är det trevligt om din taklampa har dimmer, så att du enkelt kan reglera hur mycket ljus du vill ha. Tänk också på att sänglampor fyller en viktig funktion, så välj dem med omsorg. Går det att få in fler ljuskällor, som kanske ökar mysfaktorn? Komplettera med en snygg bordslampa som du placerar i fönstret eller en golvlampa som får lysa upp ett mörkt hörn.

 

MÖBLERA SMART

Har du ett mindre sovrum är det inte säkert att det rymmer så mycket mer än det allra nödvändigaste. Men fundera då på hur du kan utnyttja möblerna så att de blir multifunktionella. Har du en byrå kan du använda den som avställningsyta för vackra ting, som en vas med blommor, doftljus eller dina smycken. Har du bara lite yta kvar kan du se om du får in en piedestal att placera blommor på. Om ditt sovrum är av modell större är det alltid trevligt att få in en fåtölj i ett omöblerat hörn – precis som det brukar se ut på hotellrum.

 

UNDVIK KLÄDHÖGAR

Kläder som samlas på hög är dålig feng shui för sovrummet. Ett enkelt knep för att dölja kläderna är att sätta en kroklist över dörren och ta för vana att faktiskt använda den. Vill du ha en lösning med lite mer stil letar du efter en vintage (och gärna italiensk) herrbetjänt. Snyggt och tidlöst!

 

SPEGEL PÅ VÄGGEN DÄR

En spegel skapar illusionen om att ditt sovrum är större än vad det är. Dessutom är speglar en riktig trenddetalj just nu, så utbudet är stort. Små solspeglar, maffiga runda eller vintage godbitar med bred ram – välj och vraka för att hitta en spegel som passar just ditt sovrum.

 

UTELÄMNA TEKNIKEN

Hotellrum brukar förvisso vara utrustade med en stor platt-tv, men är det verkligen det du vill ha med dig in i sovrummet? Tänk istället att ditt sovrum ska vara en rogivande plats med så lite teknik i sig som möjligt.

 

SÄNK RUMSTEMPERATUREN 

Ett sovrum behöver inte vara varmt. Tvärtom sover de flesta bättre i ett svalare klimat, mellan 16 och 18 grader.

Fler artiklar

Välj rätt mäklare – så gör du

Välj rätt mäklare – så gör du

Det finns ingenting som säger att du måste anlita en mäklare vid försäljning av en bostad, men det kan vara skönt att ha någon kunnig bredvid sig som har koll på allt det praktiska – från värdering och marknadsföring till juridik och kontraktskrivande. Att sälja...