MOHV_1350x700px_1

Har du en fråga?

Oavsett fråga är du välkommen att höra av dig!

Tack för ditt meddelande!
Meddelandet gick inte att skicka, försök igen.

Juridisk köparinformation

Både att sälja och att köpa en ny bostad ska vara affärer som känns trygga. I MOHVs för köpare och säljare framtagna dokument "Juridisk köparinformation" reder vi ut de viktigaste begreppen och reglerna som är bra att känna till. Klicka på någon av nedanstående bostadstyp för att läsa mer.

Säljrådgivning - FAQ

För oss på MOHV är det viktigt att serva våra kunder på bästa sätt genom att bidra med vår kunskap och erfarenhet. Att byta bostad är ofta en av de största affärerna man gör i livet och frågorna brukar vara många kring vad man ska tänka på vid försäljning av sin bostad. Här får ni några av svaren!  

 • open close
  Hittar man fortfarande spekulanter via tidningsannonser eller bara på internet?

  MOHV svarar  - Olika bostäder har olika målgrupper och den ena affären är inte den andra lik. Därför har vi på MOHV valt att arbeta efter ett koncept som innebär att kunden tillsammans med mäklaren bygger ihop sin mäklartjänst, ungefär som när man köper en ny bil. Ett lägre mäklararvode för en smalare tjänst och en högre investering om man önskar bredare exponering med exempelvis tidningsannonser. Säljaren bestämmer tidningar som bostaden ska annonseras i och vilken storlek. Arvodet anpassas, bland annat, efter detta.

  Den generella upplevelsen är att det är på MOHV.se, Hemnet.se, Blocket.se, Bovision.se eller Booli.se som majoriteten av våra spekulanter kommer i kontakt med bostaden för första gången. Men med det stora utbud som finns framförallt på marknaden just nu, vinner man mycket på att exponera sin bostad brett. Våra mäklare får ofta telefonsamtal från spekulanter som ringer med en tidningsannons eller en postad visningsinbjudan framför sig. Därför satsar vi på vårt eget magasin TIME TO MOHV, där bostäderna annonseras kostnadsfritt, samt rekommenderar tidningsannons för de bostäder vi tror kommer att vinna på det som tillval.

   

 • open close
  Vad ska jag tänka på i mitt val av mäklare?

  MOHV svarar  - Det finns många faktorer att ta ställning till. Många bostadssäljare går på magkänsla. Det handlar ju om att kunna lita på att mäklaren kommer att göra allt för att affären ska bli lyckad - sätta rätt pris, hålla de visningar som krävs och vara konstruktiv om försäljningen mot förmodan drar ut på tiden. Då är det viktigt att personkemin mellan dig och din mäklare stämmer.

  En annan viktig faktor är vad som ingår i mäklararvodet när det gäller marknadsföring av din bostad. Konkurrensen är hård och många mäklare kommer att vilja förmedla din bostad. Det är viktigt att du "jämför äpplen och äpplen" och du får ofta vad du betalar för. Alla onlinekanaler är viktiga, inte bara Hemnet.se. Flera spekulanter besöker Blocket.se, Bovision.se, Booli.se och Hittahem.se. Traditionella kanaler som postade visningsinbjudningar i området kan krävas och även lokala tidningsannonser.

  Alltså: välj en mäklare som har resurser att nå ut till så många spekulanter som möjligt. Var heller inte rädd för att fråga någon som kan, ring oss, det kostar inget och vi är bara glada att få hjälpa till!

 • open close
  Vad innebär "kostnadsfri värdering"?

  MOHV svarar  - Funderar du på att sälja eller har du kanske redan bestämt dig för att sälja är det första steget att komma fram till vilket pris du kan förvänta dig att få för din bostad. Oavsett om du planerar att sälja din bostad inom den närmaste framtiden, eller bara är nyfiken på det aktuella värdet för den, hjälper vi dig gärna med en muntlig värdering - den är helt kostnadsfri. 

  Du får självklart en offert utan förbindelser på en komplett skräddarsydd mäklartjänst för din bostadsförsäljning.

 • open close
  Hur ser jag till att jag väljer rätt mäklare?

  MOHV svarar  - Ring oss. Får vi lite information om din bostad kan vi rekommendera en mäklare hos oss som är duktig på ditt område och din bostadstyp. Eftersom vi är stora är sannolikheten också stor att någon av våra mäklare på MOHV, redan sålt en bostad i din förening eller på din gata. Är det första gången du ska sälja en bostad så rekommenderar vi dig även att ta ett personligt möte med ytterligare en mäklarfirma. Det är bra för att få känsla för både mäklare och koncept. Sen väger andra faktorer in: exempelvis personkemi och din känsla för mäklarens engagemang, och naturligtvis mäklararvodets storlek.

 • open close
  Vilka regler gäller för budgivningar?

  MOHV svarar  - Stäm av vad som gäller med mäklaren som förmedlar bostaden. Det kan vara olika på olika mäklarfirmor. Säljaren kan också ha egna villkor och önskemål. Din rätt som spekulant är att lägga vilket bud du vill. Tycker du att utgångspriset är för högt - lägg ett lägre bud. Idag är det vanligt med så kallade "underbud". Din rätt som säljare är att sälja till vem du vill. Du kan fritt välja bland budgivarna och behöver inte sälja till den som lagt högsta budet. Ibland kan exempelvis möjlighet till senare tillträde betyda mycket - då kan en budgivare med ett lägre bud väljas. Säljaren kan också när som helst under budgivningen ändra formerna, avbryta eller avsluta budgivningen. Med andra ord: säljaren håller i taktpinnen. Mäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan köpare och säljare och att framföra alla bud tills kontraktet är undertecknat. Ingen av parterna är bunden till affären förrän ett skriftligt avtal har undertecknats. Mäklaren kan alltså inte lova köpare eller säljare att affären kommer att bli av förrän avtalet är underskrivet. När båda parter undertecknat en köpehandling och eventuella villkor för köpets fullbordan och bestånd har uppfyllts är affären klar. Innan dess är parterna inte juridiskt bundna till affären, även om det finns en muntlig överenskommelse. Till både köpare och säljare redovisar MOHV-mäklaren budgivningslistan, med namn och telefonnummer på budgivarna samt buden i kronologisk ordning för alla parters trygghet.

 • open close
  Kan man få hjälp/råd av MOHV med en bostad som säljs av annan mäklarfirma?

  MOHV svarar  - De flesta som är ute och letar efter ny bostad idag har redan etablerat kontakt med en mäklarfirma i och med att de planerat och förberett försäljningen av sin nuvarande bostad. När du säljer, eller ska sälja, via MOHV får du en personlig kontakt med din mäklare, och har naturligtvis då också möjlighet att diskutera köp av ny bostad löpande med honom eller henne. Men har du inte en etablerad kontakt med en mäklare är du välkommen att höra av dig till oss för kostnadsfri köprådgivning, även om frågorna inte gäller köp av en bostad som förmedlas av oss. Vi delar gärna med oss av vår kunskap!

 • open close
  Hur gör man om man vill byta mäklarföretag om man inte är nöjd?

  MOHV svarar  - Det är ovanligt att man byter mäklarföretag. Oftast handlar det om mindre mäklarföretag som inte har samma resurser för att marknadsföra bostaden brett som ett större som till exempel MOHV har, eller så handlar det om att priset som säljaren efterfrågat är högre än vad marknaden är beredd att betala. 

  Vill du byta mäklare så läs igenom förmedlingsuppdraget mellan dig och mäklaren. Du har som säljare alltid rätt att säga upp ett uppdrag men när och hur beror på hur avtalet är skrivet. Uppdragstid och uppsägningstid kan variera. Det kan också gälla mäklarens rätt till provision gällande namngivna spekulanter man redan varit i kontakt med.

  Är du inte nöjd med samarbetet med din mäklare tycker vi att du ska prata med mäklaren och helt enkelt fråga om ni kan säga upp uppdraget. Känns samarbetet inte bra för dig gör det förmodligen inte det för mäklaren heller. En mäklare som tänker långsiktigt kommer att acceptera detta. De vill ju inte riskera att du ska sprida ditt missnöje till andra. Ett annat tips är att byta mäklare inom samma företag. Det är ofta smidigt och kan generera samma "nytändning" som när man byter mäklarföretag. Du är varmt välkommen att kontakta oss på MOHV för råd, även om bytet inte involverar oss.

 • open close
  Hur marknadsför MOHV de bostäder ni förmedlar?

  MOHV svarar  - Olika bostäder har olika målgrupper och den ena affären är inte den andra lik, det ser vi som självklart. Vår mäklartjänst bygger på att säljarna väljer marknadsföring utifrån våra rekommendationer. Deras val avgör vårt arvode. Ett lägre arvode för en smalare tjänst; en större investering för bredare exponering. Man kan exempelvis välja till tidningsannonsering med annonser i olika format och tidningar. Vår rekommendation är alltid att marknadsföra bostaden brett för att öka chansen att hitta rätt köpare.

  Men den viktigaste marknadsföringskanalen är faktiskt din mäklare. Din mäklare kommer att ringa och bjuda in de spekulanter som vi vet söker din bostadstyp i ditt område. Din mäklare kommer att ta hjälp av sina kollegor, på MOHV. Kanske har någon av dem träffat någon på en visning nyligen, som sökte en bostad precis som din. Det här arbetssättet, med aktiv spekulantbearbetning, och ett utbyte mellan kollegor, skapar flera affärsmöjligheter varje vecka.

 • open close
  Vad innebär en säljkonsultation med en av MOHVs mäklare?

  MOHV svarar  - Ibland kan det vara bra att redan i ett tidigt skede i sitt bostadsletande sätta sig in i marknaden. Du kanske precis börjat leta efter ny bostad men är inte redo att starta försäljningen av din nuvarande än. Då erbjuder vi dig en säljkonsultation med en av MOHVs mäklare. Du får tips och råd om saker som rör värdering, prissättning och dina skyldigheter som säljare. Att sälja sin bostad är en process som väcker både frågor och funderingar. Vi på MOHV vill att du som säljare ska vara väl förberedd inför affären. Därför vill vi ge dig som funderar på att sälja din bostad den här möjligheten.

 • open close
  Är det bättre att förbesiktiga sitt hus inför försäljningen?

  MOHV svarar  - Fördelarna med att göra en förbesiktning innan försäljningsstart är många. Dels får både säljaren och mäklaren reda på hur husets faktiska skick är, och man kan ta hänsyn till eventuella brister som behöver åtgärdas när man sätter utgångspriset. Dessutom finns det en möjlighet för säljaren att åtgärda vissa saker, alternativt ta in hantverkarofferter som man kan visa för spekulanterna på visningen. Kombinationen av ett besiktningsprotokoll och hantverkarofferter på det som behöver åtgärdas gör att spekulanterna redan på visningen får ett tämligen komplett beslutsunderlag inför en kommande budgivning/prisförhandling. En spekulant som känner sig trygg med husets skick vågar också lägga "rätt" bud utan att tänka på att de ska ha en riskpremie för oförutsedda renoveringsutgifter. Den invändning man skulle kunna ha mot en förbesiktning är att oerfarna husköpare kan bli skrämda av besiktningsprotokollet eftersom det alltid innehåller uppgifter om att huset är behäftat med fel, brister och riskkonstruktioner. Inget hus är perfekt. Men görs besiktningen istället efter kontraktsskrivningen kan överraskningarna bli många för både säljare och köpare, med en eventuell begäran om återgång från köparen som följd.

  Kontentan är att det inte finns något heltäckande svar på denna fråga och att det finns för- och nackdelar med båda tillvägagångssätten. En besiktning av huset ska i vilket fall som helst genomföras och det bästa är att diskutera de för- och nackdelar som finns med en förbesiktning för just ditt hus med din MOHV-mäklare.

 • open close
  Ska man renovera sin bostad innan man säljer?

  MOHV svarar  - Sedan det nya bolånetaket infördes märker vi att våra kunder fått det svårare att få banklån för att renovera sin bostad. Tidigare upplevde man det många gånger som att det bara var att gå till banken, säga att man skulle renovera, och så fick man låna pengar.

  Bankernas syn på renoveringar idag innebär ofta att du får renovera först, sen få en skriftlig bank-värdering på bostaden och först därefter kan du få möjlighet att låna upp till max 85 % av bostadens nya värde.

  På bostadsmarknaden har detta lett till att attraktionskraften för framförallt mindre lägenheter med renoveringsbehov minskat. Dagens köpare vill hellre ha inflyttningsklara bostäder. Följaktligen ser vi också en ny trend: säljarna väljer att renovera allt större saker i bostaden innan försäljning för att stärka attraktionskraften. Det är en tuffare marknad, och det kan vara klokt att som säljare, om man har möjlighet, renovera saker som ytskikt, kök och badrum.

  Som svar på frågan om man ska renovera sin bostad innan man säljer blir svaret: JA - om du är helt säker på att renoveringen kommer att tilltala den tänkta köparen. Men NEJ - om du inte anlitar professionella hantverkare. En fuskrenovering gör ingen glad och kan tvärtom göra det svårare att få en bostad såld.

  Ett annat alternativ än att själv investera pengar i att renovera innan försäljning är att anlita en homestagingfirma, ofta kan detta vara en bättre och inte lika kostsam investering som ger ett lika gott resultat. Kostnaden för att möblera upp en helt tom tvårummare är exempelvis ca 10 000-15 000 kr.

 • open close
  Har man som säljare rätt att få reda på vilka som har visat intresse för bostaden?

  MOHV svarar  - JA, du som säljare har rätt till en spekulantlista. Mäklaren som anvisat spekulanterna kan dock ha fortsatt rätt till arvode om bostaden skulle säljas till en av dessa spekulanterna. Har du exempelvis för avsikt att säga upp uppdragsavtalet och byta mäklare/mäklarföretag så ska din nya mäklare be din tidigare om en spekulantlista. Det är upp till din nuvarande och kommande mäklare att lösa detta, det ska inte drabba dig som säljare negativt.

 • open close
  Hur lång tid har den tidigare mäklaren rätt till arvode efter uppsagt uppdrag?

  MOHV svarar  - Standard är att mäklaren har 3 månaders ensamrätt på uppdraget. Därefter har du 10 dagars uppsägningstid. Oavsett om du byter mäklare, vill försöka att sälja själv eller väljer att inte sälja. Det betyder att du först "kan" säga upp uppdraget och därmed ensamrätten efter 3 månader, då med 10 dagars uppsägningstid 

  Om din avsikt är att byta till en ny mäklare så måste den nya och gamla mäklaren komma överens. Du är som säljare bara skyldig att betala arvode till den mäklare som genomför kontraktsskrivningen. Normalt förfarande är att mäklare 1 och mäklare 2 fördelar arvodet om det är på en spekulant som mäklare 1 anvisat men mäklare 2 skriver kontrakt med. Även här är rätten till arvode baserat på om det finns ett orsakssamband eller inte. Men du som säljare betalar bara ett arvode. (Detta är en branschöverenskommelse mellan mäklarföretagen).

  Om din avsikt är att själv kontakta personer på spekulantlistan för att sälja så har mäklaren rätt till 100% arvode. Mäklarföretaget kommer antagligen uppmärksamma detta och skicka en faktura på hela arvodet. Rätten att göra det är inte direkt tidsbunden förutom om det finns ett orsakssamband till att en av mäklaren anvisad spekulant köper din bostad så har mäklaren rätt till 100% arvode. Denna regel finns för att det inte ska gå att "lura" mäklaren genom att säga upp uppdragsavtalet och sen sälja bostaden själv genom spekulantlistan.

Fri värdering