Att köpa en bostad
i åtta steg

Att köpa bostad

För att kort berätta om vad som kan vara bra att tänka på när du ska köpa bostad har vi sammanfattat köpprocessen i åtta steg. Vill du veta mer ingående rekommenderar vi dig att läsa MOHVs köparinformation. I MOHVs för köpare och säljare framtagna dokument "Juridisk köparinformation" reder vi ut de viktigaste begreppen och reglerna som är bra att känna till. Klicka på någon av nedanstående bostadstyp för att läsa;

 • open close
  1. Söka bostad

  En bra början är att kika på våra bostäder som vi har Till Salu. Du kan  även se våra Kommande bostäder, dvs. bostäder som ska säljas inom kort. Hittar du inget som passar det du söker är vårt förslag att du anmäler dig till MOHVs spekulantregister. Då kommer du bli meddelad när nya bostäder kommer ut som matchar dina önskemål.

  Nyfiken på vad bostäder sålts för i ett område? Klicka här för att få veta slutpriser på våra sålda referensbostäder.  

 • open close
  2. På visning

  Har du frågor utöver det som finns i bostadsbeskrivningen eller besiktningsprotokollet, så fråga gärna mäklaren direkt på visningen. Ett tips är att skriva ner svaren då det efter en lång dag med flera visningar kan vara svårt att komma ihåg vilket svar som tillhörde vilken bostad.

 • open close
  3. Bolån & Lånelöfte

  Har du inte ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar är det nu hög tid att skaffa ett. Ansvarig fastighetsmäklare kommer att efterfråga ett lånelöfte och kontaktuppgifter till din/er bankman. Ibland kan processen gå snabbt och du riskerar att missa affären om du inte har något lånelöfte.

 • open close
  4. Budgivning

  Om det finns flera intressenter till samma objekt tillämpas normalt budgivning, då kan slutpriset komma att avvika från utgångspriset. Berätta om dina önskemål kring tillträdesdag, besiktning och eventuella lånevillkor, som t.ex. försäljning av din nuvarande bostad, i samband med att du lägger bud. Fastighetsmäklarens roll är att vara en opartisk länk mellan säljare och köpare och ska hjälpa båda parter.

  Det finns enligt lag inga bestämda regler för hur en budgivning ska gå till, den kan ske på många olika sätt.

  Säljaren bestämmer i samråd med fastighetsmäklaren om det ska vara budgivning och hur den i så fall ska gå till. Fastighetsmäklaren får inte fatta egna beslut i fråga om försäljningen och ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren som bestämmer. Säljaren har enligt lag fri prövningsrätt, det vill säga säljaren är aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formen för budgivningen eller helt avbryta den. Säljaren behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet och är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i annons eller på annat sätt marknadsförts under försäljningen.

  Utgångspunkten vid marknadsföring av en bostad är alltså att säljaren, oavsett med vilken formulering priset marknadsförs, alltid har fri prövningsrätt. Här kommer kort förklaring för ett antal av de olika prisbegreppen:

  Utgångspris – det pris säljaren och mäklaren kommit överens om ska annonseras, och som ligger inom ramen för ett bedömt marknadsvärde. Budgivning möjlig.

  Föreslagen budstart – ett relativt nytt begrepp som kopplas samman med Statistiskt jämförelsevärde. Budgivning möjlig. Läs mer på: http://www.jamforelsevarde.se/

  Accepterat pris – ett pris som säljaren accepterar men budgivning ändå är möjlig. Det accepterade priset ska av spekulanterna alltså mest ses som en fingervisning från mäklares och säljares sida.

  Fast pris – fast pris kan endast användas vid Nyproduktionsprojekt. Budgivning är ej applicerbar.

  MOHV tillämpar vanligtvis så kallad öppen budgivning, vilket innebär att samtliga inkomna bud redovisas öppet. Eftersom det är säljaren som helt bestämmer över budgivningen har en spekulant ingen ovillkorlig rätt att få bjuda över ett lagt bud.

  Spekulantens rättigheter under budgivningen

  Att en spekulant har lagt det högsta budet ger inte honom eller henne rätt att få köpa. En spekulant kan i sitt bud förena priset med olika villkor. En spekulant som inte har lagt något bud kan inte räkna med att få fortlöpande information om hur budgivningen och försäljningen fortskrider. En spekulant har inte rätt att få veta vilka de övriga budgivarna är, vilka bud som lagts eller vilka villkor som diskuterats med andra spekulanter.

  Fastighetsmäklaren måste alltid vidarebefordra bud

  Till dess att ett köpeavtal är undertecknat av både säljare och köpare och utväxlat måste fastighetsmäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort; det kan inte fastighetsmäklaren göra. MOHV råder därför säljare och köpare att teckna köpeavtal så snart budgivningen är avslutad.

  Information till spekulanter efter avslutad försäljning

  En spekulant har inte rätt till annan information än den att han eller hon inte fått köpa. Fastighetsmäklaren framför alla bud till säljaren och upprättar en förteckning över buden. Budlistan lämnas senast på tillträdesdagen till säljaren och slutgiltig köpare - med namn och kontaktuppgifter till samtliga budgivare. Budgivare kan därför inte vara anonyma. Dock kan en spekulant lägga bud via ombud, då är det ombudets kontaktuppgifter som lämnas ut.

 • open close
  5. Köparens ansvar

  Som köpare har du undersökningsplikt inför köpet. Undersökningsplikten innebär att du som köpare ansvarar för att noga undersöka bostaden innan du skriver på ett kontrakt. Skulle du hitta något som kan tyda på ett fel ingår det även i undersökningsplikten att utreda detta närmare. 

  Utgångspunkten är att bostaden säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och användning. Säljaren är aldrig ansvarig för fel som kunde ha upptäckts vid en normal undersökning. Det finns inget krav på att undersökningen ska göras av en fackman, men det kan vara klokt att ta professionell hjälp i form av en besiktningsman.

 • open close
  6. Försäljning och kontrakt

  Fastighetsmäklaren upprättar samtliga nödvändiga köpehandlingar och går igenom dessa med parterna, vanligtvis sker avtalsskrivningen på fastighetsmäklarens kontor. Kom ihåg att inget är klart förrän kontrakt är skrivet, MOHV råder därför säljare och köpare att teckna köpeavtal så snart budgivningen är avslutad.

 • open close
  7. Handpenning

  Efter avtalsskrivningen ska köparen erlägga en handpenning, vanligen om 10% av köpeskillingen. Handpenningen deponeras på fastighetsmäklarens klientmedelskonto, tills dess att alla villkor i avtalet är uppfyllda som t.ex. låneklausul, medlemskap i föreningen, besiktningsvillkor etc.

 • open close
  8. Tillträde

  På tillträdesdagen träffas parterna på fastighetsmäklarens kontor, där slutbetalning görs. Fastighetsmäklaren upprättar dessförinnan en avräkning där det framgår vad som betalats och återstår att betala. Fastighetsmäklaren överlämnar även en journal över utfört arbete i förmedlingen av objektet. Du får nycklarna och du kan åka till ditt nya hem!

FÅ EN FRIVÄRDERING

Tack för ditt meddelande!
Meddelandet gick inte att skicka, kontrollera dina uppgifter och försök igen.